Belec

ZAVRŠIO PROJEKT MALA ŠKOLA DJEČJEG FOLKLORA HAJD’ U KOLO, DJEČICE!

Nakon što je ostvareno pravo na potporu sufinanciranja programa i projekata udruga u području prevencije, zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva za 2018. godinu temeljem natječaja Krapinsko – zagorske županije KUD Belec u suradnji s OŠ Belec započinje provođenje projekta Mala škola dječjeg folklora Hajd’ u kolo, dječice!.

Tijekom šest mjeseci redovitih tjednih vježbi tamburaške i folklorne skupine rezultati rada postali su vidljivi široj društvenoj zajednici. Redovita druženja pridonijela su homogenizaciji grupe što je vidljivo prema iznimnim rezultatima rada koji su postignuti u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Održane su brojne aktivnosti, sastanci, druženja i nastupi te sada s ponosom možemo predstaviti najznačajnija ostvarenja.

Prvo javno predstavljanje rezultata svog rada djeca su prikazala na manifestaciji Tak se negda pri nami delale u organizaciji udruge Gotali iz Gotalovca. Prikupljena znanja o tradicijskim igrama prikazana su djeci koja su sudjelovala na manifestaciji. Također, kratkim nastupom u kulturno umjetničkom programu kontinuitet rada predstavili su dječja tamburaška sekcija i sekcija dječjeg folklornog pjevanja.

Da bi osvijestili razlike folklornih zona i uočili načine života i drugačije izričaje folklora  bilo u smislu pjevanja, plesanja ili sviranja sudionici projekta bili su u posjetu Narodnom muzeju i galeriji Novi Vinodolski.

U vrlo kratkom razdoblju iz priobalja smo se vratili među naše zagorske brege i na otvaranju Tjedna kajkavske kulture u Krapini predstavili smo se izvedbama tamburaških skladbi “Rukavice” i “Muha v melin nosila” uz pjevnu podršku mlađe i starije dječje folklorne skupine.

Kako je tijekom trajanja projekta motivacija djece za istraživanje belečke tradicije postajala sve veća jedna od provedenih aktivnosti bila je sudjelovanje djece u etnografskom istraživanju. Na vrlo dirljiv način predstavili su predmete i fotografije koje su donijeli iz svojih obitelji i s ponosom pričali o zgodama koje su im prepričali njihovi roditelji, djedovi i bake.

Među posljednjim aktivnostima, provedena je jedna edukativna team building aktivnost. Tradicija belečkog kraja, legende i priče prikazane su u izvornom okruženju na mjestima za koje se vjerovalo da su tamo i nastale. Tako smo upoznali legende o Belecgradu i Ivanščici te pričali priče o coprnicama koje su se pojavljivale na obližnjim Črnim mlakama.

Kako se rujan bližio kraju, bližila se i manifestacija Tu v Belcu sme doma. Rezultate rada na pjevnim, plesnim i tamburaškim vježbama prikazali smo u kulturno umjetničkom programu. Nastup je bio dokaz da se velikim entuzijazmom u vrlo kratkom vremenu unatoč brojnim preprekama mogu ostvariti veliki rezultati.

U znak zahvale sudionicima dodijeljena su im priznanja za njihov trud i aktivno zalaganje. Nadamo se da ćemo u tom tonu nastaviti i dalje. Jedan autor jednom je reako Povijest je svjedok vremenasvjetlo istineživot pamćenja, učiteljica života, glasnica starine, zato nikada ne smijemo posustati da bismo sačuvali od zaborava prošlost našeg mjesta.

Fotografije sa dodjele priznanja pogledajte na ovom linku.

Komentari na post (zahtijeva login preko Facebooka)

Komentari isključeni za ZAVRŠIO PROJEKT MALA ŠKOLA DJEČJEG FOLKLORA HAJD’ U KOLO, DJEČICE!