Završio projekt Hajd’ u kolo, dječice!

Prijavom na Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih Ministarstva znanosti i obrazovanja,   KUD Belec i Osnovna škola Belec svojim su učenicima osigurali 50 000,00 kuna bespovratnih sredstava za provođenje projekta Hajd’ u kolo, dječice!

Primarni je cilj projekta odgoj i obrazovanje djece u svrhu  očuvanja povijesnog, kulturnog i hrvatskog nacionalnog identiteta, a u skladu s interesima i potrebama djece. Tijekom školske godine 2016./2017. organizirane su redovite plesne i tamburaške probe, kao i edukativne radionice kojima je svrha očuvanje tradicijskih običaja belečkog kraja i užeg zavičaja. Suradnjom sa stručnjacima iz područja etnologije naučeno je mnogo o načinu života i običajima naših predaka koji su sve više zaboravljani.

Projektom je obuhvaćeno 39 djece koji su svih ovih mjeseci uz pomoć svojih voditelja i suvoditelja marljivo učili i savladavali specifična znanja učenja tehnike sviranja,  postavljanja koreografije, izgleda scene i kostimografije. Radioničkim interaktivnim sadržajima djeca su upoznala tradicijsku kulturu svoga zavičaja.

Također, mnoga stečena znanja već su i razmijenili s djecom iz različitih dijelova Domovine te prezentirali svoje ostvaraje na različitim manifestacijama. U nizu diseminacijskih aktivnosti važno je spomenuti nastup na Smotri dječjeg stvaralaštva u Zaboku, Manifestaciji „Tamburaška noć“ u Maču, Srednjovjekovnom sajmu u Konjščini, Manifestaciji „Tak se negda pri nama delale“ u Gotalovcu, nastupima vezanim uz obilježavanje 175 let školstva u Belcu  i na manifestacijama u organizaciji KUD-a Belec. Osim toga, naučeno su podijelili i s Folklornim ansamblom Zora iz Opatije.

Tijekom posljednjeg tjedna trajanja projekta održano je niz aktivnosti.

Olimpijada tradicijskih igara

Prema sjećanju starijih članova KUD-a i roditelja sudionika projekta prisjetili smo se tradicijskih igara. U belečkom kraju bio je običaj igrati se na otvorenome i to najčešće  kad se izvodilo stoku na ispašu. Tamo su djeca izrađivala jednostavne i priručne rekvizite kojima su se koristili u igri.

Kako bismo vratili djecu na igrališta, odlučili smo popularizirati tradicijske igre kroz zajednički rad djece i roditelja, a sve u svrhu da se djeca udalje od virtualnog svijeta i počnu više međusobno komunicirati i međusobno se uvažavati. Invazijom moderne tehnologije neki primarni oblici komunikacije i igara sve su više potisnuti i lagano se zaboravljaju.

Olimpijadom tradicijskih igara, u znak prisjećanja na provedene aktivnosti, zajedno sa svojim roditeljima igrali su tradicijske igre koristeći zajednički izrađena pomagala.

U veselom okruženju snage su odmjerili timovi djece i roditelja te uz obilje smijeha i pozitivnu energiju odigrali natjecateljske tradicijske igre. Ovaj oblik druženja zbližio je roditelje i djecu te je Olimpijada završena na obostrano zadovoljstvo svih sudionika.

 

Završnica projekta Hajd’ u kolo, dječice!

Kratkim kulturno umjetničkim programom djeca su izvela uvježbane koreografije i tamburaške skladbe pred mnogobrojnom publikom koja je bila oduševljena postignutim rezultatima. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju naučena su mnoga znanja i vještine. Osim sudionika projekta na završnoj svečanosti podršku su svojim nastupom pružili i maleni prijatelji iz Udruge Gotali koji su nasmijali publiku izvedenim igrokazom.

Završne aktivnosti projekta pobudile su interes šire publike. Tako je uspostavljena suradnja s lokalnom zajednicom, Krapinsko zagorskom županijom i medjima (MREŽA TV i lokalne radiopostaje) kojima se i ovim putem zahvaljujemo što su nas pratili tijekom realizacije projekta. Također se zahvaljujemo novinarima Zagorje internationala, Zagorskog lista i portala zagorje.com što su redovito objavljivali aktualna događanja.

 

Oxford debate

 

Nakon što se euforija stišala, organizirana je Debata roditelja, djece i lokalne zajednice. Raspravljalo se o budućnosti i daljnjim aktivnostima djece koja su pokazala zanimanje za očuvanje tradicijske baštine. Sudionicima projekta  podršku u radu iskazali su i župan Krapinsko-zagorske županije, gospodin Željko Kolar i gradonačelnica grada Zlatara gospođa Jasenka Auguštan  Pentek koji podržavaju prikazane oblike  rada s djecom jer se samo popularizacijom tradicije može potaknuti djecu i mlade na očuvanje kulturne baštine za buduće naraštaje.

Komentari na post (zahtijeva login preko Facebooka)