Belec,  Dječja folklorna sekcija,  Etno sekcija,  KUD Belec,  Tamburaška sekcija

AKTIVNA JESEN U BELCU

Iako nam korona ne dozvoljava uobičajen rad, trudimo se na različite načine zadržati i očuvati djelovanje naše udruge.

Naši vrijedni i aktivni tamburaši sudjelovali su na 25. Smotri tamburaških orkestara i sastava KZŽ u Loboru, 19.rujna 2021.g.

Izvedbom skladbi Dva čardaša i Zar je voljeti grijeh osvojili su titulu najboljeg koncertnog sastava KZŽ 2021.g. Čestitke našim tamburašicama, tamburašima, voditelju Robertu Mihoviliću i asistentu Martinu Žučku, kao i Marku Majiću našem vjernom suradniku. Oni su dokaz, kako se u ovim teškim trenucima za kulturni amaterizam, može, ne samo djelovati, nego u njihovom slučaju rasti i još više napredovati. Bravo!

https://www.facebook.com/KUDBelec/photos/a.1398273357122662/3085308175085830/

Prilažemo osvrt selektora gosp. Igora Kudeljnjaka:

Tamburaški sastav KUD-a „BELEC” – Belec voditelj: Robert Mihovilić Programska kategorija KONCERTNI SASTAV Ovaj ansambl je imao ujednačen zvuk, fino balansiran tako da su se dobro čule sve dionice. Nastup je bio ujednačen i program dobro odabran i izveden. Vjerojatno kvaliteti zvuka pridonosi i kvaliteta samih instrumenata, ali siguran sam, i iskustvo samih svirača. Nakon nekog vremena, kao i kod ostalih ansambala, se osjetila neugođenost. Ovaj ansambl je proglašen najuspješnijim sastavom. DVA ČARDAŠA Najviše su mi se svidjeli logični prijelazi u novi tempo. Odnos između instrumenata je bio dobar, osjete se dinamička nijansiranja i sastav je precizan i točan u izvedbi ove kompozicije. ZAR JE VOLJETI GRIJEH Na početku su pjevači bili malo nesigurni u intonaciji, ali to ću pripisati laganoj tremi jer čim su se opustili je sve bilo u redu. Glasovi su skladni. Slobodno svirači mogu dati više dinamike, utišati se na kitici, a prema refrenu ići u crescendo. Lijepa izvedba ove popularne pjesme super zvuči i na tamburama. Čestitam!

Od 24.-26.rujna 2021.g., održan je drugi seminar tradicijskih instrumenata kojeg je pripremio i vodio gdin.Stjepan Večković. Na seminaru su predstavljena tradicijska glazbala s naglaskom na glazbala Hrvatskog zagorja (jedinke, dvojnice, trojka, strančica, dude, trstenice…). Nakon prezentacije istih, zainteresirani polaznici imali su priliku zasvirati na izabranim instrumentima.

U petak 24.rujna 2021., održana je i radionica o ravnopravnosti tamburaških i puhačkih instrumenata te razvoju tamburaške i puhačke glazbe, a sve u sklopu projekta Mala ljetna trzalica. Radionicu su pripremili i vodili Mihael Križančić i Robert Mihovilić. Nakon radionice, sve prezentirano na nastupu prikazali su PO „Ivo Tijardović“ (partneri na projektu) Ciglenica Zagorska i tamburaši KUD-a Belec.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=KUDBelec&set=a.3091309744485673

Također, u petak 24.rujna 2021., u sklopu manifestacije Tu v Belcu sme doma, održana je prva večer Gajdaškog festivala, na kojoj su nastupili Hrvatski gajdaški orkestar, Bučenski ramplači iz Slovenije, Lubomir Tatarka iz Slovačke i Zvjezdan Levinger iz Zagreba.

U subotu, 25.rujna 2021., KUD je održao tradicionalnu reviju izvornog folklora Noć pod lampašima, u sklopu Dana kajkavske riječi Zlatar, te dijela manifestacije Tu v Belcu sme doma, na kojoj su nastupili članovi dječje folklorne sekcije s koreografijom Veselo dvorišće, i tamburaška sekcija sa nekoliko prigodnih skladbi. Također, na etno štandu bila je organizirana prigodna etno izložba naših radova, kao i simbolična tombola.

Potom je slijedila druga večer Gajdaškog festivala na kojem su nastupili Hrvatski gajdaški orkestar, Lubomir Tatarka iz Slovačke i Marko Brkljačić sa otoka Ugljana.

https://www.facebook.com/media/set?vanity=KUDBelec&set=a.3091328391150475

Za zabavni dio manifestacije zadužen je bio Amantes band.

Kulturni dio manifestacije podržavaju Grad Zlatar i POU dr.Jurja Žerjavića.

Za gastro ponudu te zabavni dio zadužen je bio partner tvrtka Fire twins d.o.o. i Pizzeria Savanna.

Sva navedena događanja održana su u natkrivenom vrtu DVD-a, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Hvala svima koji su svojim trudom i radom omogućili da se seminari i manifestacije održe ove godine!

U subotu, 3.listopada 2021., članice i članovi KUD-a sudjelovali su na tradicionalnom Pajdaškom sprehajanju u Zlataru sa tri prikaza: Trikraljski zvjezdari, Veselo dvorišće i Badnji post koje je osvojilo drugu nagradu žirija- bravo za članicu Maju na ideji i izvedbi.

Bravo za sve koji su se potrudili prezentirati KUD, starije podsjetiti a mlađe naučiti kako je to nekada bilo, a najvažnije od svega, dobro se zabaviti.

Zahvala Nikoli Benčiću i Danijelu Mikoviću na suradnji.

 

https://www.facebook.com/media/set?vanity=KUDBelec&set=a.3095075044109143

…. „Tko želi naći će načina, tko ne želi tražiti će izgovor“ ……

 

Komentari na post (zahtijeva login preko Facebooka)

Komentari isključeni za AKTIVNA JESEN U BELCU