• Belec

  Belečka uskrsna procesija

  Uskrsna procesija u Belcu tradicija je duga gotovo pola stoljeća. Procesija s belečkim mažoretkinjama u bjelini, vatrogascima, okolnim svećenicima, župnim zborom, mještanima, gostima, a i nama KUD-ovcima među njima, prolazi od kapele svetog Juraja do župne crkve Majke Božje Snježne u Belcu. Ni ove nas godine nisu omeli kiša i vjetar, a po slikama možete vidjeti da je zaista vrijedilo sudjelovati u ovako posebnom događaju.

  Komentari isključeni za Belečka uskrsna procesija
 • Belec

  Ispunjen uskrsni vikend u KUD-u Belec

  Pripreme za ovogodišnju proslavu Uskrsa počeli smo rano! Nakon radionice “Od pepelnice do Cvetnice”, puškice koje smo izradili odnijeli smo na blagoslov na samu Cvjetnicu. Na Veliki petak snimali smo uskrsni prilog za HRT. Na Veliku subotu posjetili smo gošće koje su nas učile izrađivati cvijeće od krep papira na kićenju raspela. Navečer smo sudjelovali u blagoslovu ognja, vatre i hrane i, po starinski, dimom iz guba blagoslovili prostor našeg KUD-a. Nakon toga, svatko se uputio k svome vuzmenjaku, ali družili smo se već idući dan na tradicionalnoj uskrsnoj procesiji u Belcu.

  Komentari isključeni za Ispunjen uskrsni vikend u KUD-u Belec
 • Belec

  Snimanje priloga HRT-a o vuzmenjaku u Belcu

  Za naš se mali Belec sve dalje čuje! Ponosni smo što smo sudjelovali u snimanju priloga Hrvatske radio televizije o paljenju uskrsnih krijesova – vuzmenjaka. Prilog je emitiran u sklopu Dnevnika HRT-a na Veliku subotu (8. travnja 2023. godine), a poveznicu za prilog možete pronaći i na našoj Facebook stranici: https://fb.watch/jTVMyCRSym/

  Komentari isključeni za Snimanje priloga HRT-a o vuzmenjaku u Belcu
 • Belec

  Uspješno održana radionica “Od pepelnice do Cvetnice”

  Radionica naziva “Od pepelnice do Cvetnice” održana je 1. travnja 2023. godine u prostoru KUD-a Belec. Na radionici su gosti mogli saznati kako su naši stari živjeli za vrijeme korizme, a mogli su i probati razna posna jela. Nakon kratkog predavanja o običajima korizme, slijedilo je ono o Cvjetnici gdje su posjetitelji mogli naučiti kako se izrađuje tradicionalna puškica od drijenka koja se nosi na blagoslov na Cvjetnicu. Oni još malo spretniji, mogli su naučiti kako se radi i okušati se i sami u izradi cvijeća od krep papira za kićenje raspela. Vjerujemo da su svi posjetitelji, osim punih ruku drijenka i cvijeća od krep papira, otišli kućama i puni…

  Komentari isključeni za Uspješno održana radionica “Od pepelnice do Cvetnice”
 • Belec

  Belečki tamburaši ponovo uspješni

  Vrijedni belečke tamburašice i tamburaši ponovo su se dokazali na Smotri tamburaških orkestara i sastava! 27. smotra tamburaških orkestara i sastava Krapinsko-zagorske županije održana je u Loboru, 26. ožujka 2023. godine, a naše su cure i dečki nastupili s dvije skladbe: Humoresque, A Dvoraka i Stiha, stiha, povedaj mi mati, N. Zuban i Đ. Jusića. U izvedbi druge skladbe, pridružila im se solistica Maja Šćuric. Nakon trosatnog programa, selektor Vice Zirdum izdvojio je Tamburaški sastav KUD-a “Belec” kao najuspješnije u kategoriji koncertnih sastava. Od ostalih natjecatelja, najboljima su proglašeni: u kategoriji koncertnih orkestara TO KUD-a Mihovljan, koji vodi Ivan Bartolić, u kategoriji folklornih orkestara TO KUD-a “Sveti Križ Začretje”, koji…

  Komentari isključeni za Belečki tamburaši ponovo uspješni
 • Belec

  Od Pepelnice do Cvetnice

  Umjesto radionice izrade pisanica, ove Vam godine pripremamo nešto drugačije! Saznajte kako su za vrijeme korizme živjeli naši stari, isprobajte što su jeli, izradite svoju “puškicu” od drijenka ili koji ukras od krep papira i pripremite se s nama za Cvjetnicu i Uskrs! Radionica će se održati 1. travnja 2023. godine s početkom u 18:30 sati u prostoru KUD-a Belec (Belec 6A). Vidimo se!

  Komentari isključeni za Od Pepelnice do Cvetnice
 • Belec

  Veliki uspjesi malih članova nižu se i dalje

  Dječja folklorna sekcija Kulturno-umjetničkog društva Belec ponovo je ponijela titulu najbolje na Županijskoj smotri dječjeg folklora održanoj 4. ožujka 2023. godine u Humu na Sutli. Naši mali članovi nastupili su s koreografijom “Pospana Jana”, a za nastup su ih pripremile voditeljice Maja Šćuric (koja je i autorica same koreografije) i Jasmina Petrinec. Kao i uvijek, njihov su nastup pratili naši vrijedni tamburaši.

  Komentari isključeni za Veliki uspjesi malih članova nižu se i dalje
 • Belec

  Sjednica Skupštine KUD-a Belec

  U subotu, 4. veljače 2023. godine, održana je 9. sjednica Skupštine KUD-a Belec. Na skupštini su se prisutni mogli prisjetiti svega što se događalo u 2022. godini, predstavljen je plan rada za 2023. godinu, a donesena je i odluka o iznosu visine članarine za 2023. godinu. Vodstvo KUD-a ostalo je isto – predsjednik Jurica Vukić, dopredsjednica Jasmina Petrinec i tajnica Sandra Petreković, no u Upravnom odboru su se članovima Martini Koledić, Matiji Benčiću, Patriciji Šarkanj, Ljiljani Varga i ranije navedenima pridružili Blaž Stužić i Zvonimir Bituh. Također, blagajnica KUD-a Belec ostaje i dalje Martina Vukić. U privitku se nalaze zapisnik sjednice, odluka o visini članarine i pristupnica za nove članove.

  Komentari isključeni za Sjednica Skupštine KUD-a Belec
 • Belec

  Gostovanje naših tamburaša u Austriji

  28. siječnja 2023. godine naši su tamburaši imali prvi nastup van Lijepe Naše! Nastupali su na poziv voditelja folklorne sekcije, Željka Kveštaka. On je postavio dvije koreografije hrvatskoj folklornoj grupi u mjestu Krems an der Donau, na poziv don Nikole koji radi u tamošnjoj župi. Don Nikola, veliki zaljubljenik u hrvatski folklor, zalagao se za osnivanje grupe folklornog plesa u svojoj župi do te mjere da je sam nabavio sve narodne nošnje i tamošnjim Hrvatima usadio želju za plesom. Naš ih je Željko naučio prvim plesnim koracima i koreografijama, a u nedostatku svirača, pozvao je dio naših tamburaša (s voditeljem, Robertom Mihovilićem) da prate austrijske folkloraše na njihovom prvom javnom…

  Komentari isključeni za Gostovanje naših tamburaša u Austriji
 • Belec

  Poziv na 9. izvještajnu sjednicu Skupštine KUD-a Belec

  Pozivamo Vas na 9. izvještajnu sjednicu Skupštine KUD-a Belec koja će se održati 4. veljače 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama KUD-a Belec. Veselimo se Vašem dolasku i nadamo se vidjeti Vas u čim većem broju! Poziv na sjednicu Skupštine s dnevnim redom možete vidjeti u privitku.

  Komentari isključeni za Poziv na 9. izvještajnu sjednicu Skupštine KUD-a Belec