Belec

Oživili smo legendu na jedan dan

U sklopu projekta Mala škola dječjeg folklora “Hajd’ u kolo, dječice!”, 15. rujna 2018 g., održana je aktivnost usmjerena na uočavanje razlika u vjerovanjima i običajima u pojedinim geografskim regijama, a sve u svrhu očuvanja narodne kulturne baštine našeg zavičaja.

U sklopu ove aktivnosti više sudionika projekta (Dječje sekcije KUD-a Belec) dan je provela na planinarenju našom Ivanščicom. Djeca nisu znala kakva ih sve iznenađenja očekuju na putu do odredišta dok nisu pronašli neobičnu kutiju. U njoj je bilo puno slatkiša i tajni svitak na kojem su pisale upute za siguran nastavak putovanja. Slijedeći upute, pronalazili su nove kutije, a s time i nove svitke i nove upute. Privučeni slatkišima i interesantnom igrom kroz šumu, zapravo nisu ni slutili da su naposljetku upali u zamku coprnic koje su se zabavljale u šumi.

Po vjerovanju starih mještana Belca, još od davnih dana kruži legenda o Črnim mlakama na Ivanščici, poznatijem kao sletište coprnic. Tamo bi se uz najveću mlaku po cijele noći zabavljale.

Sudionici projekta tijekom ove aktivnosti u prirodi saznali su legende koje se vežu uz ovo mjesto, kao i za razne priče koje su se samo šaputale po selima. Aktivnost je bila usmjerena na očuvanje tradicijskih narodnih vjerovanja i legendi od zaborava, u svrhu poticanja ljubavi djece prema tradiciji i očuvanju iste

 

Nadamo se da smo uspjeli i da će se legenda prenositi na iduće naraštaje, a da li coprnice još postoje, najbolje je da pogledate na fotografijama

 

Komentari na post (zahtijeva login preko Facebooka)

Komentari isključeni za Oživili smo legendu na jedan dan