Belec

Snimanje videa kod kapele sv. Jurja

Blagdan Sv. Jurja – Jurjevo, slavi se kao pastirski blagdan a obilježava i kao pravi početak proljeća. Ono po čemu je Jurjevo i danas prepoznatljivo je pjevanje jurjevskih pjesama i paljenje jurjevskog krijesa.

Budući da se Belec dići kapelom sv. Jurja koja se prvi put spominje kao crkva u Belcu po Klaiću već 1242. godine u ispravi bana Dimitrija, gdje bi se (hominess cruciferorum de sancto Georgio) odnosilo na ovu kapelu. U popisu župa iz 1334. godine ova kapela spominje se kao župna crkva (ecclesia sancti Georgi de Belch). V. Noršić zaključuje kako je belečka župa među najstarijima u Zagorju, a u ovom području crkva sv. Jurja najstarija gotička građevina, s tragovima romaničkog stila na tornju.

Više o kapeli Sv. Jurja pročitajte na linku:  Župa B.D.M. Snježna – BELEC  .

U sklopu projekta “KUD Belec i prijatelji”, koji je sufinanciran od strane grada Zlatara, te u sklopu proslave “Dana KUD-a Belec”, članovima je dano na izbor nekoliko prigodnih jurjevskih narodnih skladbi. Izabrana je pjesma “Došo, došo Juro je”, za koju je nakon toga naš maestro Robert Mihovilić napravio aranžman. Članovi tamburaške sekcije i sekcije folklornog pjevanja u kućnim su uvjetima vježbali i snimali audio, (gosti: Petra Čiček i Iva Blažev, dvojnice: Marko Majić).

Budući da se pokazala inicijativa među članovima za snimanjem video spota, bila je to prilika da nakon dugo vremena ponovno ponosno nosimo stare zagorske narodne nošnje, koje strpljivo čekaju neko novo vrijeme nakon COVID 19 epidemije.

Video je zamišljen kao prigodna i svojevrsna promocija kapele Sv. Jurja, a snimanje je proteklo u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Čestitke svim članovima na marljivom i profesionalnom radu i doprinosu svakog pojedinca u stvaranju ovog videa prvijenca u režiji KUD-a Belec. Hvala voditeljima koji ugrađuju svoje znanje, iskustvo, trud i vrijeme u razvoj KUD-a Belec. Hvala Župi Belec, HPD Belecgrad i Gradu Zlataru.

Moramo biti svjesni da smo zajedničkom aktivnošću svih članova i stručnih voditelja ostali jedna od rijetkih aktivih Udruga u ovo teško doba Covid 19 epidemije.

VIDEO:  Došo, došo Juro je

 

 

 

 

Komentari na post (zahtijeva login preko Facebooka)

Komentari isključeni za Snimanje videa kod kapele sv. Jurja