KUD Belec,  Projekti

Uskoro 5. sastanak na projektu “Go, go, NGO!”

Od 25. do 27. rujna održati će se 5. sastanak na projektu “Go, go, NGO!”. To je sastanak u “kojem se podvlači crta” u odnosu na sve prethodne sastanke te se formalno, preko akata, tj. odluka čelnika jedinica lokalnih samouprava izabiru aktivnosti generirane kroz prethodna 4 sastanka koje će se implementirati u praksi u razdoblju između 5. i 6. sastanka, tj. do 10. travnja 2016.  Trenutno se intenzivno u svim JLS-ima (Konjšćina, Lobor, Mače, Zlatar Bistrica, Zlatar) radi na donošenju odgovarajućih akata koji bi trebali biti prezentirani, u svakoj JLS posebno, 25. rujna ove godine (ili drugačije, sukladno obvezama čelnika JLS-a). Na sastanke će biti pozvane sve udruge s područja JLS, institucije, vijećnici vijeća JLS u svakoj JLS te ostali zainteresirani.

U tom kontekstu gradonačelnik Grada Zlatara već je pisanim dopisima te preko Radio Zlatara pozvao sve udruge s područja grada da dođu 25. rujna u 10.00 15.45 sati u vijećnicu Grada Zlatara gdje će biti održana prezentacija odluke gradonačelnika koja obuhvaća aktivnosti koje će on, zajedno sa gradskom upravom odraditi u narednom razdoblju. Jedna od tih izabranih aktivnosti je i održavanje dviju tribina u razdoblju do travnja iduće godine, a prva će već biti održana taj isti dan u sklopu prezentacije odluke. Stoga je, u suglasju sa članovima KUD-a Belec definiran sljedeći raspored:

  1. Prezentacija programa Erasmus+ i projekta “Go, go, NGO!” (KUD Belec)
  2. Prezentacija odluke gradonačelnika Grada Zlatara vezano uz aktivnosti koje se planiraju poduzeti u smjeru poboljšanog strukturiranog dijaloga te bolju, transparentniju i pravedniju podršku udrugama u Gradu Zlataru (Grad Zlatar)
  3. Diskusija o prezentiranim temama: Budućnost NGO-a (udruga) u Gradu Zlataru (zajednička tribina u kojoj mogu sudjelovati svi pozvani gosti)

Vezano uz prvu točku bit će održana prezentacija projekta “Go, go, NGO!” od ideje do realizacije te će biti pokazan slijed aktivnosti kako se došlo, i kako i drugi mogu doći do sredstava EU za svoje aktivnosti i projekte. U tom dijelu će biti kratko prezentiran program Erasmus+ i njegove tri ključne aktivnosti kao i aktivnosti vezane uz sport preko kojih je moguće financiranje različitih projekata udruga (svih vrsta).
U drugom dijelu će gradonačelnik prezentirati aktivnosti za koje se odlučio tokom odvijanja projekta “Go, go, NGO!” i koje će implementirati u narednom periodu. Podsjetimo, projekt je bio koncipiran da su se kroz prva 4 sastanka generirale ideje za poboljšanje situacije na tri glavne teme projekta te su čelnici JLS-a, svaki za svoju JLS iz “poola” svih ideja mogli izabrati one koje će implementirati u svojoj JLS imajući u vidu razvoj svoje JLS, ali i resurse potrebne za implementaciju ideja.
Treći dio obuhvaća diskusiju o budućnosti udruga u Gradu Zlataru. Zanimljivo, kratka analiza registra udruge pokazala je da samo 10 od ukupno 51 udruge s područja Grada Zlatara ima statut usklađen s aktualnim Zakonom o udrugama {prema upisanom stanju u Registru početkom rujna} pri čemu je rok za usklađivanje 1.10. ove godine, nakon čega Zakon predviđa postupak likvidacije udruge. Stoga će na početku će biti dan streloviti pregled najvažnijih zakonskih promjena koje su donesene unazad godinu dana (a ima ih puno), a nakon toga će biti dan pregled podrške udrugama u Gradu Zlataru uz analizu prednosti ovakvog modela podrške, ali i nedostataka. Tu se planira uključenje svih sudionika tribine koji žele komentirati trenutni način podrške i dati prijedloge kako bi ta podrška bila pravednija. Stoga se na ovu tribinu pozivaju sve udruge (da sudjeluju s jednim svojim predstavnikom), vijećnici Grada Zlatara (bit će dodatno pozvani na sjednici vijeća), institucije Grada Zlataraostala zainteresirana javnost. Važno je za napomenuti da se tribina organizira kao okrugli stol u kojem su svi sudionici “jednaki”. Misija tribine je doći do zaključaka koji bi pomogli boljoj društvenoj situaciji u Zlataru. Iako ovaj oblik strukturiranog dijaloga u Zlataru nije praksa, nadamo se da će pozvani prihvatiti pozive i sudjelovati u diskusiji.

Osim u Zlataru, trenutno se radi na organizaciji prezentacije odluka načelnika ostalih općina na projektu.

Od ostalih aktivnosti u sklopu 5. sastanka valja napomenuti da će se održati prezentacije o očuvanju kulturne baštine koje će održati gosti iz Rumunjske koji ponovno dolaze u Belec, a tu su i diskusije oko definiranja mehanizama checkpointova izvršenja odluka čelnika JLS-a te ponovno provođenje ankete s početka projekta. Rezultati te ankete će se usporediti s rezultatima početne ankete (od ožujka) te će se zaključiti o napretku na projektu. Razgovarat će se i o sadržaju publikacije koja će biti izdana po završetku projekta, a kako se taj sastanak odvija za vrijeme finala ovogodišnjih Dana kajkavske riječi, sudionici će moći pogledati i sudjelovati u programu te manifestacije.

_______

PS: Odluke čelnika JLS vezano uz izabrane aktivnosti koje će provoditi u praksi rezultat su 4 višednevnih radionica na projektu održanih u proteklih nekoliko mjeseci. Zaključci tih 4 sastanaka su dostupni na sljedećim linkovima.

Komentari na post (zahtijeva login preko Facebooka)

Komentari isključeni za Uskoro 5. sastanak na projektu “Go, go, NGO!”